Ga naar hoofdinhoud

Als watersporter bevinden wij ons in de Wijnhaven op historische grond. Aan het jaagpad langs, van wat toen nog het riviertje de Thure was, ontstond 1000 jaar geleden een nederzetting, Thuredrit. De nederzetting groeide uit tot de stad Dordrecht, met haar bijna 900 jaar stadsrechten de oudste stad van Holland.

De Oude Haven, zoals de Wijnhaven vroeger heette, speelde een centrale rol in de scheepvaart en de (wijn)handel in de stad, en zorgde er mede voor dat Dordrecht uitgroeide tot de welvarendste en machtigste stad van het land. De vele panden aan de monumentale Wijnstraat getuigen er nog van. (Foto: Regionaal Archief Dordrecht)

Napoleon meerde op zaterdag 5 oktober 1811 aan bij het Groothoofd. De Dordtse autoriteiten lagen waarschijnlijk nog op één oor toen het jacht van Napoleon op tussen 06.00 en 07.00 arriveerde. De Franse keizer stapte ter plekke over in een sloep en liet zich via de Wijnhaven naar de Voorstraatshaven roeien. Daar ontmoette hij de in allerijl toegesnelde notabelen, die zich uitputten in verontschuldigingen.

Back To Top