Ga naar hoofdinhoud

Dordrecht is met bijna 120.000 inwoners de vijfde gemeente van Zuid-Holland. Hollands oudste stad omvat het gehele Eiland van Dordrecht en maakt deel uit van de grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden die ongeveer 280.000 inwoners telt. De stad ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. Dit drierivierenpunt is het drukst bevaren waterknooppunt van Europa. Het Eiland van Dordrecht wordt omringd door verschillende grote waterwegen: naast de Beneden-Merwede en de Oude Maas zijn dat de Nieuwe Merwede, Hollands Diep en Dordtse Kil.

Het water in Dordrecht ligt gemiddeld circa 1,50 meter onder NAP.

www.dordrecht.nl

www.centrumdordrecht.nl

Hollandse Biesbosch

De rivier Het Wantij doorkruist het eiland en middels Otter- en Helsluis is het mogelijk om vanaf het Groothoofd een alternatieve route naar het oosten te varen: via een groene bypass van de Beneden Merwede. Het Wantij, met de Vlij als zijriviertje, is een unieke zoetwatergetijden rivier die de poort is naar delta de Hollandse en Sliedrechtse Biesbosch.

Aan het Wantij ligt onder andere een Stayokay hotel, recreatieplas met restaurant en het Bezoekerscentrum Hollandse Biesbosch. Bij het bezoekerscentrum (tevens museum) zijn diverse soorten (roei)boten te huur en excursies te maken: www.hollandsebiesbosch.nl.

Middels de Waterbus, met aanlegsteiger aan de Merwekade, is de stad verbonden met de Hollandse Biesbosch, de andere Drechtsteden, Kinderdijk en Rotterdam.

Monumenten

Dordrecht bezit bijna 900 rijksmonumenten, 700 gemeentelijke monumenten. In de stad kun je genieten van typisch Dordtse gevels, hofjes, voorname patriciërswoningen, pakhuizen, kerken en watertorens. Maar als eerste bij het aanvaren van onze haven is daar de prachtige rivierkade bij de Groothoofdspoort. Naast de Wijnhaven zijn er meer fraaie bezienswaardige binnenhavens. In het verlengde van de Wijnhaven wordt de Voorstraathaven overkluisd door het stadhuis en het Scheffersplein. Met een rondvaarttochtje bijzonder om te zien! Het stadhuis, in de veertiende eeuw gebouwd als Vlaamse koopmansbeurs, heeft een neoclassicistische gevel uit de negentiende eeuw. Andere bijzondere monumenten zijn:

  • Grote Kerk (oudste deel uit 1122) heeft een voor Holland ongebruikelijk stenen gewelf. De niet afgebouwde toren kan via 275 traptreden beklommen worden (65 meter) en biedt een magnifiek uitzicht

  • Het Hof van Nederland waar de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 plaats vond, is de basis van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden

  • t Zeepaert (1495), het oudste woonhuis van Dordt, behoort tot de oudste woonhuizen van Nederland

Musea

Eén van de oudste musea van Nederland is het Dordrechts Museum (1842) dat een collectie heeft van meer dan zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. De verzameling groeit nog steeds en het museum heeft een afwisselend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. www.dordrechtsmuseum.nl.

Huis Van Gijn is gevestigd in twee monumentale panden aan de Nieuwe Haven. Het museum is de voormalige woning van naamgever, Simon van Gijn en zo opgezet dat het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Hier kan de bezoeker zien hoe het leven er honderd jaar en langer geleden uitzag. www.huisvangijn.nl.

Andere grote musea: Museum 1940-1945, Nationaal Onderwijsmuseum en Binnenvaartmuseum in duwboot René Siegfried gelegen op het Wantij.

 

Links over Dordrecht

Evenementen

Winkels en Restaurants

Medische informatie

Plattegrond

Historie 

VVV

Back To Top